Σπιτικά νιόκι πατάτας (Gnocchi di Patate) με σάλτσα βουτύρου & φασκόμηλου

Σπιτικά νιόκι πατάτας (Gnocchi di Patate) με σάλτσα βουτύρου & φασκόμηλου

Τα νιόκι (gnocchi, στον πληθυντικό) είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο, που κυριολεκτικά σημαίνει «κόμποι» ή «μπαλίτσες», λόγω του χαρακτηριστικού τους σχήματος. Η προέλευσή τους είναι αρχαία, καθώς παραλλαγές τους υπήρχαν ήδη στη Ρωμαϊκή εποχή, φτιαγμένες με σιμιγδάλι και αυγό. Ωστόσο, η σημερινή τους μορφή, με βάση την πατάτα, εμφανίστηκε στην Ιταλία μόλις μετά τον 16ο αιώνα, όταν η πατάτα εισήχθη στην Ευρώπη από την Αμερική. Τα νιόκι πατάτας έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στις βόρειες περιοχές της Ιταλίας (όπως η Λομβαρδία και το Βένετο), όπου η πατάτα ήταν πιο διαδεδομένη από το σκληρό σιτάρι.

Το μυστικό για τέλεια νιόκι είναι η χρήση της σωστής πατάτας (που δεν απορροφά πολλή υγρασία) και η ελάχιστη χρήση αλευριού.

Υλικά για νιόκι (για 4-6 μερίδες):

1 κιλό πατάτες (ιδανικά ποικιλίας με χαμηλή υγρασία, π.χ. κόκκινες ή αλευρώδεις)
150-200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 με 1 1/3 φλιτζάνι) + λίγο ακόμα για το ζύμωμα
1 μεγάλο αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1️⃣ Προετοιμασία πατάτας (το πιο σημαντικό βήμα!)

Ψήνουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους στον φούρνο (στους 200°C για περίπου 1 ώρα) ή τις βράζουμε με τη φλούδα. Αυτό τις κρατάει στεγνές. Όσο οι πατάτες είναι ακόμα καυτές, τις καθαρίζουμε και τις περνάμε αμέσως από ένα μύλο λαχανικών (ή τις πιέζουμε με ένα πιρούνι/πρέσα πατάτας). Δεν τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ, γιατί θα γίνουν κολλώδεις. Απλώνουμε τον πολτό πατάτας σε μια καθαρή επιφάνεια για 5-10 λεπτά να κρυώσει και να εξατμιστεί η υπόλοιπη υγρασία.

2️⃣ Ζύμωμα

Κάνουμε μια λακκούβα στον πολτό πατάτας. Προσθέτουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το χτυπημένο αυγό. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Δουλεύουμε τη ζύμη πολύ γρήγορα και απαλά μόνο μέχρι να ομογενοποιηθεί. Όσο λιγότερο δουλέψουμε τη ζύμη, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα νιόκι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαφρώς κολλώδης.

3️⃣ Πλάσιμο

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-5 μέρη. Παίρνουμε ένα μέρος και το πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι, πάχους περίπου 1.5 - 2 εκατοστά. Κόβουμε το κορδόνι σε μικρά κομμάτια, μήκους περίπου 2 εκατοστών. Για να δώσουμε την κλασική ραβδωτή υφή (που βοηθάει να κρατήσει τη σάλτσα), κυλάμε το κάθε κομμάτι νιόκι πάνω στα δόντια ενός πιρουνιού ή σε ειδική ξύλινη επιφάνεια (gnocchi board).

4️⃣ Μαγείρεμα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα νιόκι σε μικρές παρτίδες. Τα νιόκι είναι έτοιμα μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του νερού (αυτό διαρκεί μόλις 1-3 λεπτά!). Αφαιρούμε τα νιόκι με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε αμέσως μέσα στην έτοιμη σάλτσα μας. Ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, ώστε να καλυφθούν καλά τα νιόκι από τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κλασική σάλτσα βουτύρου & φασκόμηλου

Υλικά:

✅ 100 γρ. ανάλατο βούτυρο 
✅ 10-15 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο 
✅ 2-3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα (για το τέλος) 
✅ Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

1️⃣ Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. και μόλις το βούτυρο αρχίσει να αφρίζει, προσθέτουμε τα φύλλα φασκόμηλου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά

2️⃣. Μαγειρεύουμε το βούτυρο και το φασκόμηλο για 3-5 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να πάρει ένα ελαφρύ, καφέ χρώμα (το λεγόμενο beurre noisette). Τα φύλλα φασκόμηλου θα γίνουν τραγανά και θα απελευθερώσουν το άρωμά τους. Προσοχή: δεν θέλουμε να κάψουμε το βούτυρο. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη! 

Καλή επιτυχία!!!

Διαβάστε επίσης: 
Το μυστικό της κουζίνας: Πώς να μαγειρεύεις πιο υγιεινά, χωρίς να αλλάξεις τη διατροφή σου 
https://www.citystatus.gr/mageirikh/to-mystiko-tis-koyzinas-pos-na-mageireyeis-pio-ygieina-xoris-na-allakseis-ti-diatrophi-soy

Ρολό κιμά γεμιστό με λαχανικά και τυρί 
https://www.citystatus.gr/mageirikh/rolo-kima-gemisto-me-laxanika-kai-tyri