Σωστή αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο.

 Σωστή αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο.

Ξέρουμε αλήθεια πως γίνεται η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο; Όλοι μας έχουμε ψυγείο στην κουζίνα μας, ωστόσο πολλοί δεν γνωρίζουμε τους κανόνες, την σωστή θερμοκρασία και την σωστή τοποθέτηση για την αποφυγή ανάπτυξης βακτηρίων και μικροοργανισμών μέσα στο ψυγείο. 

Εδώ έχουμε συγκεντρωμένους τους βασικότερους κανόνες συντήρησης των τροφίμων. 

Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια ξεκινούν να αναπτύσσονται μεταξύ των 5 και 6 βαθμών Κελσίου. Η ιδανική θερμοκρασία του ψυγείου μας λοιπόν πρέπει να είναι κάτω από τους 5 βαθμούς. Αντίστοιχα η σωστή θερμοκρασία της κατάψυξης πρέπει να είναι κάτω των -18 βαθμών Κελσίου. 

Κάτι που ίσως πολλοί να μην ξέρουν είναι πως κάθε χώρος του ψυγείου είναι σχεδιασμένος για συγκεκριμένα τρόφιμα. 

Συχνά παρατηρούμε πως το ψυγείο δεν παγώνει σωστά. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν τοποθετούμε τα πράγματα στο πίσω μέρος του ψυγείου. Αυτό μπλοκάρει την διέλευση του παγωμένου αέρα σε όλους τους χώρους του ψυγείου με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία του ψυγείου. Η σωστή τοποθέτηση των πραγμάτων πρέπει λοιπόν να γίνεται περίπου 2-3 εκατοστά από τα τοιχώματα και την πλάτη του ψυγείου. 

Ένα ακόμα κοινό λάθος είναι πως οι περισσότεροι βάζουμε τα γαλακτοκομικά στην πόρτα του ψυγείου. Η πόρτα του ψυγείου ωστόσο έχει την πιο υψηλή θερμοκρασία περίπου 10-11 βαθμούς. Επειδή όμως η πόρτα του ψυγείου ανοιγοκλείνει και η θερμοκρασία ανεβαίνει δεν είναι σωστό να βάζουμε το γάλα στην πόρτα. Ιδανικότερα μπορούμε εκεί να αποθηκεύσουμε διάφορες σως, προϊόντα μακράς διαρκείας ή ξηρούς καρπούς.

Το πιο κρύο ράφι του ψυγείου ωστόσο είναι το ράφι επάνω από τα συρτάρια αποθήκευσης των λαχανικών. Εκεί η θερμοκρασία είναι περίπου 2 βαθμούς. Σε αυτό το ράφι είναι ιδανικό να συντηρούμε ωμά κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά. Αυτά δεν πρέπει να μένουν πάνω από δύο ημέρες μέσα στο ψυγείο και πρέπει να βρίσκονται πάντα μέσα σε αποθηκευτικά σκεύη με καπάκι ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση άλλων τροφίμων. Πρέπει ωστόσο να προσέξουμε τα νωπά κρέατα, πουλερικά και ψάρια που δεν είναι καθαρισμένα από τα εντόσθια τους μπορούν να αποθηκεύουν μέχρι 24 ώρες. 

Συνεχίζοντας τώρα, τα μεσαία ράφια του ψυγείου είναι ιδανικά για γαλακτοκομικά, αλλαντικά, αυγά και μαγειρεμένα φαγητά. Εκεί η θερμοκρασία είναι 4 βαθμοί. Τα αλλαντικά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ενώ τα τυριά μπορούν να διατηρηθούν μέσα στο ψυγείο σε αεροστεγές σκεύος μέχρι 10 ημέρες. Για τα αυγά πρέπει να συμβουλευόμαστε την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. 

Στα συρτάρια λαχανικών και φρούτων πρέπει να μην τα στοιβάζουμε και να αφήνουμε χώρο να αναπνέουν. Πρέπει να μην τα κλείνουμε μέσα σε πλαστικές σακούλες τροφίμων και να τοποθετούμε χαρτί κουζίνας στο έδαφος των συρταριών ώστε να απορροφούν την υγρασία έτσι ώστε τα φρούτα και τα λαχανικά να παραμένουν φρέσκα για περισσότερες ημέρες.