Σημαντικά γεγονότα της 31 Δεκεμβρίου που σημάδεψαν όλο τον κόσμο

Σημαντικά γεγονότα της 31 Δεκεμβρίου που σημάδεψαν όλο τον κόσμο

31 Δεκεμβρίου σήμερα, η τελευταία μέρα του έτους, ενός έτους που καθ΄ όλη τη διάρκειά του σημαδεύτηκε από πολλά γεγονότα. Περίεργα, παράξενα, άσχημα αλλά και ευχάριστα. Το μόνο σίγουρο, το 2021 φεύγει και ευχόμαστε να δώσει τη θέση του σε ένα πιο ελπιδοφόρο έτος. Και μιας είναι η τελευταία ημέρα του, τι θα λέγατε θα κάνουμε μια αναδρομή σε γεγονότα προηγούμενων ετών που στιγμάτισαν την παγκόσμια αλλά και την ελληνική ιστορία; 

31 Δεκεμβρίου του: 

1600 - Ιδρύεται η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών

1790 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Εφημερίς, που είναι η αρχαιότερη διασωθείσα ελληνική εφημερίδα

 

1853 -  Ο Μπέντζαμιν Χώκινς και ο σερ Ρίτσαρντ Όουεν (Βρετανός βιολόγος, ανατόμος και παλαιοντολόγος) παραθέτουν δείπνο μέσα σ' ένα μοντέλο ιγκουανόδοντα  στο νότιο Λονδίνο.

1857 - Η Βασίλισσα Βικτώρια επιλέγει την Οττάβα  για πρωτεύουσα του Καναδά.

1862 - Ο Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει πράξη με την οποία η Δυτική Βιρτζίνια  εισέρχεται στην Ένωση , διαιρώντας έτσι τη Βιρτζίνια στα δύο.

1879 – Ο Τόμας Έντισον  επιδεικνύει για πρώτη φορά δημόσια τον λαμπτήρα πυρακτώσεως. 

1944  Ο 22χρονος φοιτητής του Πολυτεχνείου Ιάννης Ξενάκης τραυματίζεται από θραύσμα όλμου στο πρόσωπο κατά τα Δεκεμβριανά. Ο μετέπειτα μεγάλος συνθέτης ανήκε στο λόχο «Λόρδος Βύρων» της ΕΠΟΝ.

1956 - Η τηλεόραση της Ρουμανίας πραγματοποιεί την πρώτη της μετάδοση στο Βουκουρέστι.

1957 - Ανακαλύπτεται στη Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου, καθώς και πτέρυγα του αρχαίου ανακτόρου ηλικίας 3.000 ετών.

1968 - Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Tupolev Tu-144, του πρώτου πολιτικού υπερηχητικού μεταφορικού μέσου.

1989 - Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 ξεκινά τις εκπομπές του.

1999 - Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναλαμβάνει προσωρινά την προεδρία της χώρας μετά την παραίτηση του Μπόρις Γιέλτσιν

2009 - Στους 21 νεκρούς φτάνει ο αριθμός των λαθρομεταναστών που ξέβρασε το Θρακικό Πέλαγος. Οι άτυχοι λαθρομετανάστες επέβαιναν σε σκάφος το οποίο ανετράπη λόγω των ισχυρών βοριάδων. Τα πτώματα βρέθηκαν στις παραλίες Δελφίνι Αλεξανδρούπολης και Μαγγάνα Αβδήρων Ροδόπης.

2010 - Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι επίσημα ο νέος πρόεδρος του Ολυμπιακού μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης. 

2019 - Το κέντρο της Γουχάν παραδέχτηκε ότι υπήρχε ένα σύμπλεγμα άγνωστης πνευμονίας στην αγορά θαλασσινών Χουανάν. Μετέπειτα προκάλεσε την πανδημία κορωνοϊού.