Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου, τιμά την Μαίρη Ντεβέ-Βιδάλη

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου, τιμά την Μαίρη Ντεβέ-Βιδάλη

Με μια όμορφη εκδήλωση, που έγινε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, τίμησαν δάσκαλοι, μαθητές και γονείς, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ταύρου, με την παρουσία του Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, τον άνθρωπο, τη γυναίκα και τη δασκάλα Μαίρη Ντεβέ που έκλεισε 5 χρόνια από το τελευταίο της ταξίδι.
Μια εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε, ώστε η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου να πάρει το όνομα της, ‘’Μαίρη Ντεβέ - Βιδάλη",  για όλα αυτά που πρέσβευε. Την καλοσύνη, την αγάπη, τη συμπόνια, τη χαρά, την αγκαλιά, τη δημιουργία.

Όλοι εμείς που τη γνωρίσαμε θα μπορούσα να μιλάμε ατελείωτες ώρες για αυτή. Όλοι μας έχουμε σίγουρα να διηγηθούμε ιστορίες με την κ. Μαίρη, για το πόσο κοντά ήταν στους μαθητές της, στους δασκάλους, στους γονείς.
Το σημαντικότερο είναι όμως το πως μίλησαν οι μαθητές της σε αυτή την ομολογουμένως άκρως συγκινητική και ζεστή εκδήλωση προς τιμήν της. Μαθητές που είχε την τελευταία χρονιά ως δασκάλα στο αγαπημένο της σχολείο.

Επίσης μίλησαν και οι μεγαλύτερες μαθήτριες της, Στεφανία Καραμούζη, Σταυρούλα Αχμέτ, Παναγιώτα Σταμπολόγλου, Σοφία Γκιόνα και Βάσια Κριτσαντώνη και σας παραθέτουμε ακριβώς τα λόγια ψυχής που ειπώθηκαν από αυτές.

Λένε ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν ξεχνιούνται. Μα πως μπορεί κάποιος να ξεχάσει έναν άνθρωπο σαν την κ. Μαίρη Ντεβέ! Μια δασκάλα σταθμός στην ιστορία του σχολείου μας. 2002-2017. 15 ολόκληρα χρόνια αστείρευτη πηγή γνώσης, αγάπης και φροντίδας για τα παιδιά!

Ας πάμε λίγο πίσω, στα πρώτα μου μαθητικά χρόνια σε αυτό το σχολείο, όταν μπαίνοντας στο προαύλιο για πρώτη φορά και κρατώντας το χέρι της μαμάς γεμάτη αγωνία, έμαθα ότι θα είναι η πρώτη μου δασκάλα. Θυμάμαι ακόμη το πλατύ της χαμόγελο, τον ενθουσιασμό της για τα μικρά πλασματάκια που είχε μπροστά της και τη μεγάλη αγκαλιά που είχε για όλους. Από εκείνη την ημέρα άρχισε ένα ταξίδι γεμάτο όμορφες αναμνήσεις! Από ποια ανάμνηση να ξεκινήσω; 

Από το πόσο δημιουργικός ήταν ο τρόπος που μας μετέδιδε τις γνώσεις της;
Από τον τρόπο που μας επιβράβευε ή μας διόρθωνε σε κάποιο λάθος μας;
Από τις υπέροχες κατασκευές που κάναμε μαζί της;
Από τα νόστιμα ρυζόγαλα  και τα γλυκά που φτιάχναμε στην κουζίνα του σχολείου μας;
Από τις μοναδικές παραστάσεις που ανεβάζαμε κάθε φορά και που ετοιμάζαμε καιρό πριν, πάντα με τη βοήθεια της Αιμιλιάννας;
Από τα ¨μαρτάκια¨ που μας έφτιαχνε και μας φόραγε την 1η Μαρτίου κάθε χρόνο, ακόμη και όταν δεν μας είχε πια μαθητές;
Και τόσα άλλα…

Η κυρία Μαίρη εκτός από ξεχωριστή δασκάλα, ήταν και η προσωπική μας οδοντίατρος. Κάθε φορά που μας κουνιόταν ένα δόντι τρέχαμε σ’ εκείνη και μ’ ένα μαγικό τρόπο μας το έβγαζε χωρίς να το καταλάβουμε.

Η τάξη μας για εμένα ήταν η ομορφότερη, η έδρα της μικρό βιβλιοπωλείο, ενώ η βιβλιοθήκη της, ‘το μπακαλικάκι’ της κ. Μαίρης, όπως το έλεγε, είχε τα πάντα για όλους. Κάθε μέρα μαζί της ήταν ξεχωριστή, γεμάτη εκπλήξεις, γέλια, χαρές, παιχνίδι. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου γνώμη.

Η Σταυρούλα Αχμέτ λέει: Η κ. Μαίρη Ντεβέ είναι άνθρωπος γεμάτος χαρά, αγάπη, καλοσύνη, ευτυχία και μια τεράστια αγκαλιά για όλους. Είχε πάντα αυτή τη συμπόνια, έτσι ώστε να σε βοηθάει σε όλα! 
Αυτά που θυμάμαι από εκείνη είναι τόσα έντονα αλλά και αξέχαστα γιατί όταν κάθε φορά ήμουν χάλια ψυχολογικά, εκείνη με ένα της χαμόγελο και μια μεγάλη της αγκαλιά με έκανε καλά. Αυτή η δασκάλα ήταν και η μαμά μας, γι’ αυτό δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ!!!

Και έρχεται η Παναγιώτα Σταμπολόγλου να συμπληρώσει λέγοντας πως η κ. Μαίρη ήταν ένας άνθρωπος που θα μείνει ανεξίτηλος στην μνήμη όλων μας, ένας άνθρωπος με ακέραιο κα αδαμάντινο χαρακτήρα που ξεχώριζε για την καλοσύνη και την ευγένεια της, τη δημιουργικότητα της, την αγάπη της για τις τέχνες και το θέατρο.

Η Σοφία Γκιόνα θυμάται πάλι την καλόκαρδη κ. Μαίρη που πάντοτε συμβούλευε τα παιδιά για το καλό τους. Πάντα είχε τον τρόπο λέει να μας κάνει να μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας. Πάντα ήταν δίπλα μας. Τη σκέφτομαι πολλές φορές και μου λείπει.

Για τη Βάσια Κριτσαντώνη η κ. Μαίρη ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη, ένας άγγελος που κατέβηκε στη γη. Το χαμόγελό της θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων μας, αυτή η ανοιχτή αγκαλιά που μας χωρούσε όλους. Η πιο όμορφη και αθώα ψυχή που πρόσφερε τα πάντα!

Κυρία Μαίρη  για όλους εμάς, μικρούς και μεγάλους, θα είστε για πάντα μέσα στην καρδιά μας!!! Μπορεί να μην σας βλέπουμε, αλλά σας νιώθουμε δίπλα μας, καθώς  πριν ΄΄φύγετε΄΄ φροντίσατε να μείνετε ανεξίτηλη στην καρδιά και στο μυαλό μας. Όλοι εμείς που είχαμε τη τύχη να σας έχουμε δασκάλα, γνωρίζουμε πολύ καλά πια ότι τώρα έχουμε έναν άγγελο στον ουρανό να μας φυλάει και να μας προσέχει!!!

Ας κοιτάξουμε όλοι λοιπόν ψηλά στον ουρανό και ας νιώσουμε βαθιά μέσα μας πόσο ευτυχισμένη θα είναι για τη σημερινή ημέρα!!!

Μετά από όλα αυτό εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα περισσότερο παρά μόνο ότι ακόμα και μετά το θάνατο της σφράγισε όχι μόνο τις ψυχές κα τις καρδιές μας, αλλά και ένα κομμάτι αυτού του σχολείου και θα συνεχίσει να ζει μέσα σε αυτό που τόσο αγάπησε!!!