«Κάντο Πράξη»,  «Δύναμαι-Άκουσε με Δάσκαλε», CityStatus, ένωσαν τις φωνές τους για τα ΑμεΑ

 «Κάντο Πράξη»,  «Δύναμαι-Άκουσε με Δάσκαλε», CityStatus, ένωσαν τις φωνές τους για τα ΑμεΑ

Με κεντρικό θέμα «Τι γίνεται όταν εκείνοι που φροντίζουν ΑμεΑ, φύγουν από τη ζωή», διεξήχθη το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στο Ιωσηφόγλειο Ορφανοτροφείο, η εκδήλωση που έγινε με τη συνδιοργάνωση του συλλόγου «Κάντο Πράξη», της ομάδας «Δύναμαι-Άκουσε με Δάσκαλε» και του CityStatus.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους και το βασικό θέμα της συζήτησης, που δεν είναι τόσο διαδεδομένο, αλλά είναι ο κύριος προβληματισμός όσων φροντίζουν κάποιο παιδί με αναπηρία και παράλληλα η αξία του προσωπικού βοηθού που χαρίζει την ανεξαρτησία μικρών και μεγάλων, είχε σκοπό να αφυπνίσει και να δώσει το έναυσμα ώστε να ξεκινήσει μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση, ώστε να διατυπωθούν προτάσεις και να δοθούν λύσεις. 

Η ιδέα της εκδήλωσης ξεκίνησε από την Γεωργία Ηλίου της ομάδας «Δύναμαι- Άκουσε με Δάσκαλε», αλλά και συνεργάτιδα του City Status. Έχοντας χάσει από τη ζωή, μια πολύ αγαπητή της φίλη, που το παιδάκι της όντας ΑμεΑ μπήκε σε ίδρυμα και μετά την επαφή της με το τμήμα Μουσικοκινητικής Ειδικής Αγωγής του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, συνειδητοποίησε και αφουγκράστηκε τα ζητήματα που απασχολούν έναν γονέα με παιδί ΑμεΑ και θέλησε να κάνει κάτι για αυτά τα παιδιά. Να δημιουργηθεί σε κάθε δήμο μια κατάλληλη δομή, ένα σπίτι, όπου τα ΑμεΑ θα μπορούν να φιλοξενηθούν όταν οι φροντιστές τους φύγουν από τη ζωή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χορευτικές επιδείξεις από το τμήμα Μουσικοκινητικής Ειδικής Αγωγής του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, ένα τμήμα που με τη την καθοδήγηση της δασκάλας του Ειρήνης Κοντοσώρου, μας έδειξε πως τα ΑμεΑ ΜΠΟΡΟΥΝ- όταν υπάρχει θέληση, επιμονή και παρότρυνση. Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου κύριο Ανδρέα Ευθυμίου για τη στήριξη και την παρουσία του στη σημαντική αυτή δράση.

Ο κύριος Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης τοποθετήθηκε επί του θέματος και εξέφρασε τις δράσεις της κυβέρνησης.

Στο πάνελ της συζήτησης ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, η Δήμητρα Κουρτίδου, ο Νικόλαος Τζαβάρας, η Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο Νίκος Γκάνος, μοιράστηκαν μαζί μας την ιστορία τους, τις γνώσεις και την εμπειρία τους. 

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης η Κατερίνα Ζαχαριουδάκη.

Σημαντικές παρουσίες από τον πολιτικό χώρο έδωσαν την ελπίδα ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά.

Σημαντική ήταν η συμβολή των χορηγών Βασίλης Πέττας, Αλέξανδρος Παστελάκος, Φούρνος Βενέτη, Άρης Μαυρογιανννάκης-Touristas Travel, Γιάννης Βολίκας, Δήμος Ν. Σμύρνης, Δήμος Ηλιούπολης και Aqua, που με την ευαισθησία και το αίσθημα προσφοράς, άφησαν το στίγμα τους.

Οι ομάδες «Δύναμαι- Άκουσε με Δάσκαλε» με την Γεωργία Ηλίου, Μαρία Σταυρούλια, Κωνσταντίνα Μανίκα, Έλενα Τσίτσου, το  «Κάντο Πράξη» με τον Χρόνη Ντάγιο, Γιώργο Βαλασκατζή, Άγγελο Τσιρώνη και το City Status με τον Κωνσταντίνο Μπιθυμήτρη και Βίκυ Τσαμπάζη έδωσαν το έναυσμα ώστε η συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί και σε άλλους δήμους, να αποτελέσει μια πλατφόρμα ευρείας επικοινωνίας μεταξύ γονέων, αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης αλλά και της κοινωνίας στο σύνολο της.