Η παρενόχληση έχει αιτία

Η παρενόχληση έχει αιτία

Τις τελευταίες μέρες γίνεται τεράστιος ντόρος και υπάρχουν πολλές αναφορές από επώνυμες του καλλιτεχνικού και του αθλητικού χώρου, που έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες λεκτικές και σωματικές συμπεριφορές. 

Όλα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αναπαράγουν το θέμα, είτε με δηλώσεις υποστήριξης, είτε με αποστασιοποίησης, είτε με άρθρα που γράφτηκαν για τη συγκεκριμένη είδηση. Κανείς δεν αναφέρθηκε όμως, στο γεγονός από που μπορεί να πηγάζει αυτή η συμπεριφορά του θύτη. Γιατί δεν πιστεύω ότι ξυπνάει κάποιος μια μέρα και λέει ‘’ωραία μέρα σήμερα για να βασανίσω…. κάποιους’’.  

Υπάρχουν σίγουρα πολλά γεγονότα που έχουν συντελέσει ώστε αυτό το άτομο να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Και αυτά προέρχονται κυρίως από την παιδική ηλικία. Την πιο ευαίσθητη περίοδο ζωής του παιδιού, που χτίζεται και διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του. Ξεκινάει από την οικογένεια, από το σχολείο, από τον κοινωνικό περίγυρο. Μικρές συμπεριφορές ή τυχαία περιστατικά στα παιδιά που ως γονείς δεν έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε, δεν δίνουμε την πρέπουσα προσοχή, θεωρώντας τις ενίοτε ‘’χαριτωμένες’’.  Συνεχίζεται με την ένταξη του ατόμου στο σχολείο και την μετέπειτα κοινωνικοποίησή του, ως εφήβου και ενήλικα πλέον. Και ως καταξιωμένος ενήλικας σε θέση εξουσίας, έχει τα κατάλληλα πλέον μέσα για να ικανοποιήσει συνειδητά, κρυμμένες και μη αποδεκτές συμπεριφορές. 

Καλούμαστε ως κοινωνία, ως άτομα, ως γονείς να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά για το σωστό, χτίζοντας υγιείς βάσεις, διαμορφώνοντας έντιμους ανθρώπους, αποφεύγοντας στο να γίνουν θύτες ή θύματα στο μέλλον. Κυρίως να τους μάθουμε να μιλάνε, να μην μένουν απλοί και απαθείς θεατές στα όσα συμβαίνουν γύρω τους, στα όσα συμβαίνουν στους ίδιους….. Να μάθουν ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θίγει την αξιοπρέπεια, το ήθος, το χαρακτήρα, τις σεξουαλικές επιλογές τους. 

Μαθαίνοντάς τους να αγαπάνε τον εαυτό τους, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να τους χειριστεί, να γίνουν θύματα ή θύτες για τον οποιοδήποτε λόγο.  

Να τους μάθουμε λοιπόν, τη λέξη ΜΙΛΑ και όχι τη λέξη ΣΩΠΑ. 

ΜΙΛΑ, γιατί την ΣΙΩΠΗ, κανείς δεν έχει εκπαιδευτεί να την ακούει.