23 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών

23 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών

Η 23η Σεπτεμβρίου τιμάται ως Διεθνής Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2017.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συμπίπτει με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD) στις 23 Σεπτεμβρίου 1951, στην Ρώμη. Η οργάνωση έχει ως έναν από τους κύριους στόχους της, τη διατήρηση των νοηματικών γλωσσών και του πολιτισμού των κωφών ως προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Το CityStatus, τιμώντας την ιδιαίτερη αυτή ημέρα, δημοσιεύει ένα βίντεο της Ομάδας “Δύναμαι - Άκουσε με Δάσκαλε”, με τίτλο “ΚΩΦΩΣΗ - Πόσα πραγματικά γνωρίζουμε;”
Στόχος αυτής της ιδιαίτερης προσπάθειας, είναι να προσεγγίσει βιωματικά μια αναπηρία που δεν είναι τόσο γνωστή, όπως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και η κοινότητα των κωφών στο ευρύ κοινό.

Όπως άλλωστε δηλώνουν και τα μέλη της ομάδας “Δύναμαι” στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο που δημιούργησαν:

“Πόσο ενήμεροι είμαστε , αλήθεια,για τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς των συνανθρώπων μας; Μπαίνουμε πράγματι στη διαδικασία να καταλάβουμε τα συναισθήματά τους; Αυτό το βίντεο δημιουργήθηκε για να ενημερώσει,να αγγίξει τη διαφορετικότητα και να προβάλλει τις σκέψεις και τον τρόπο ζωής των συνανθρώπων μας, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να γίνουμε όλοι ένα ενιαίο και ισότιμο σύνολο,αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του καθενός από εμάς! Ευχαριστούμε θερμά, όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και όσους μας στήριξαν στην προσπάθειά μας αυτή!”

Στο βίντεο, συμμετείχε με χαρά και ο Κωνσταντίνος Μπιθυμήτρης, συνιδρυτής του CityStatus, μιας και οι γονείς του είναι ομιλούντες κωφοί και μοιράστηκε την δική του βιωματική προσέγγιση γύρω απο την κώφωση και τις προεκτάσεις της στην καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν με αυτήν ή γύρω απο αυτήν.

Στο δεύτερο σκέλος του βίντεο, η κυρία Χρυσάνθη Σχοιναράκη, κωφή καθηγήτρια νοηματικής, απαντάει σε μια σειρά απο ερωτήσεις και περνάει τα δικά της μηνύματα σε μια συνέντευξη δοσμένη στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Τέλος, οι κυρίες Μαίρη Καλύβα και Βίβιαν Αναστασίου, τα μέλη της ομάδας “Νοηματίστριες” μιλούν για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιούργησαν και απευθύνεται σε παιδιά, έχοντας ως βάση του την ελληνική νοηματική γλώσσα.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί: