Συνέντευξη με τον Παρασκευά Λειβαδάρο, πρόεδρο της ομάδας

Συνέντευξη με τον Παρασκευά Λειβαδάρο, πρόεδρο της ομάδας

Ένα νέο παράθυρο, ανοίχτηκε μπροστά μου, συζητώντας με τον κύριο Λειβαδάρο Παρασκευά, πρόεδρο και ιδρυτικό μέλος μιας νεοσύστατης και πολλά υποσχόμενης ομάδας με όνομα "Εθελοντούμε".Με μεγάλη χαρά, ανακαλύπτω ολοένα και περισσότερο, την αγάπη του ανθρώπου για το συνάνθρωπο, σε μια εποχή που μέχρι τώρα έδειχνε το αντίθετο. Γνωρίστε τους, λοιπόν, κι εσείς καλύτερα κι να τους ευχηθούμε να συνεχίσουν το έργο τους με πολλές επιτυχίες και πολλά χαρούμενα παιδιά και γονείς!!!

Ευχαριστώ πολύ για την τιμή.

Αν και νεοσύστατη, είναι άκρως εντυπωσιακή η δράση της ομάδας σας. Ας ξεκινήσουμε με τον τρόπο και τον λόγο δημιουργίας της. Πως προέκυψε η σκέψη ;

Η σκέψη της ίδρυσης ξεκίνησε μετά από μια αγκαλιά από ένα παιδί με αναπηρία όταν του παραδώσαμε ένα δώρο που μας είχε ζητήσει. Τότε πήραμε την απόφαση με φίλους να κάνουμε το ίδιο και σε ένα ίδρυμα και μετά από εκεί καταλήξαμε να έχουμε έναν Σύλλογο που προσπαθεί να είναι δίπλα στα παιδιά με μόνη "απαίτηση" ένα χαμόγελο από αυτά.  

Ποιος ο σκοπός και το όραμα του Συλλόγου "Εθελοντούμε";

Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών Εφήβων Ενηλίκων ΑμεΑ και όλων των παιδιών «Εθελοντούμε» είναι φιλανθρωπικός μη κερδοσκοπικός. Ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου μας είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων γύρω από θέματα αποδοχής της αναπηρίας, της διαφορετικότητας, καθώς και η ανάπτυξη της κουλτούρας της συμπερίληψης και του εθελοντισμού΅. Διαφορετικότητα, αποδοχή, σεβασμός συνύπαρξη, συνεκπαίδευση, συνεργασία, αλληλεγγύη, συμπερίληψη, καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του εθελοντισμού: έννοιες τις οποίες μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου μας προσπαθούμε συνεχώς να προσεγγίζουμε μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ενδυνάμωσης, ομιλίες και μουσικές παραστάσεις. Θέλουμε μια κοινωνία που θα εκπαιδεύει τα παιδιά της σε έννοιες όπως η αγάπη, ο εθελοντισμός, η ισότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση.

Ποια μέλη αποτελούν την ομάδα σας;

Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους με όρεξη να προσφέρουν και οργανώσεις - ΑΜΚΕ με εξειδικευμένα αντικείμενα, που προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις και τον χρόνο τους για ένα καλύτερο αύριο. Οι δράσεις μας είναι πάντοτε δωρεάν για το κοινό και στοχεύουν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού για την δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας για όλους μας. 

Θα μας μιλήσετε για τις δράσεις σας; Παρακολουθώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μπορώ να πω εντυπωσιάστηκα.

Προσπαθούμε όλες οι δράσεις μας να είναι βιωματικές και όχι μια απλή ομιλία και τις περισσότερες φορές απευθυνόμαστε στα παιδιά που είναι το μέλλον μας. Θεωρούμε ότι μέσα από το παιχνίδι και την δράση τα παιδιά καταλαβαίνουν καλύτερα τα μηνύματα που προσπαθούμε να τους περάσουμε και οι έννοιες της συμπερίληψης και του εθελοντισμού τους γίνονται βιώματα που θα τα αξιοποιήσουν. 

Ποιες οι επόμενες δράσεις σας στο άμεσο μέλλον;

Είμαστε σε επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Αγίας Παρασκευής, με τον Δήμο Πεντέλης και την Δήμαρχο κα. Κοσμοπούλου, την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο κα. Αβραμίδη-Κοτσιρέα Αναστασία, με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και την Αντιδήμαρχο κα. Αλεξίου καθώς και με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία "Ηλιαχτίδα" του Δήμου Θήρας και τον Πρόεδρό του κ. Κουλέλη. Στην Σαντορίνη πρόκειται να διοργανωθούν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε όλο το νησί και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι με ευαισθησίες που ασχολούνται με τα κοινά. Πρόσφατα υλοποιήσαμε και μια συναυλία στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών με μελοποιημένη ποίηση σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών με πολύ μεγάλη απήχηση ενός κοινού άνω των 400 ατόμων. Τα μηνύματα που λάβαμε μετά την δράση μάς δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα.

θα μπορούσα να κάνω άπειρες ερωτήσεις, είναι τόσες πολλές οι ιδέες και τα σχέδια σας, θα αφήσω όμως και κάτι για την επόμενη φορά, η οποία θα ήθελα πολύ να γίνει μετά από κάποια από τις δράσεις σας!!! Πείτε μου, λοιπόν, ποιο είναι το μήνυμα που περνάει η ομάδα σας;

Μέσα από δράσεις βιωματικές, μέσα από δραστηριότητες, παιχνίδι, ομιλίες, μουσικές παραστάσεις θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους και να αναπτύξουμε περισσότερο την κουλτούρα του εθελοντισμού και της συμπερίληψης. Ονειρευόμαστε όλοι μας μια κοινωνία που τα παιδιά της θα αγαπάνε την διαφορετικότητα.