Συνέντευξη με την Ελισάβετ Κοντοκώστα, τη μάστερ σεφ της καρδιάς όλων

Συνέντευξη με την Ελισάβετ Κοντοκώστα, τη μάστερ σεφ της καρδιάς όλων

Η Ελισάβετ Κοντοκώστα, η μάστερ σεφ της καρδιάς όλων, ανοίγει την καρδιά της, αυτή την όμορφη και γεμάτη αγάπη και προσφορά καρδιά και μας επιτρέπει να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα! 
Οι συνταγές της συναρπαστικές και πραγματικά αποδεικνύουν ότι όλοι μπορούν να μαγειρέψουν!! Πολυτάλαντη και γεμάτη θετική ενέργεια, μιλά για την προσφορά της ,τη συμμετοχή της στο μάστερ σεφ ,το ραδιόφωνο και τη σχέση της με την ειδική αγωγή.

Απολαύστε την!

Πώς μπήκε η μαγειρική στη ζωή σου;

Αρχικά θέλω να σ ‘ευχαριστήσω για τη πρόσκληση που μου έκανες και να σε συγχαρώ για τον αγώνα που κανείς και εσύ με πολλή αγάπη.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η μαγειρική ήταν πάντα στη ζωή μου…Πιστεύω ότι έχω γεννηθεί για να μαγειρεύω.
Όλα άρχισαν από τη προγιαγιά μου “Ολγα Χαριτίδου”, Ρωσοπόντιας καταγωγής, όπου η ίδια με έβαλε στο μαγικό κόσμο της μαγειρικής. Ακόμα θυμάμαι τις μυρωδιές από τα φαγητά της, που μου φέρνουν στο μυαλό υπέροχες αναμνήσεις.
Έχω ακόμα στα χέρια μου τον πρώτο μου πλάστη, που σε ηλικία 5 χρόνων μου έκανε δώρο και έτσι άρχισαν όλα.
Βέβαια έχω και το “μικρόβιο” από τους γονείς μου επίσης, όπου ο μπαμπάς μου αυτοδίδακτος ήταν στο χώρο της αρτοποιίας από 11 χρόνων. Συνολικά 62 χρόνια φούρναρης και ακόμα και τώρα με διορθώνει όταν φτιάχνω μια νέα συνταγή και δεν του αρέσει 100%.
Σπούδασα στο Παρίσι για 5 χρόνια, στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γαλλική Φιλολογία και εργάστηκα σε δημόσιο σχολείο για 2 χρόνια, όμως η αγάπη μου για τη μαγειρική με “κέρδισε”.
Έγινα γνωστή στο κοινό από τη συμμετοχή μου στο μαγειρικό διαγωνισμό Masterchef, όπου η αδερφή μου έκανε τη δήλωση συμμετοχής και έτσι πήρα το “golden pin” και μπήκα στο διαγωνισμό πρώτη ανάμεσα σε 8156 συμμετέχοντες ως αυτοδίδακτη μαγείρισσα.

Είσαι άνθρωπος της προσφοράς και μάλιστα σε κάθε ευκαιρία είσαι παρούσα χωρίς να το σκεφτείς δεύτερη φορά! Πως γεννήθηκε αυτή η ανάγκη σου;

Αγαπώ πολύ τα παιδιά, μαθαίνω από αυτά και τους μαθαίνω επίσης. Πάντα μου άρεσε να προσφέρω, να βοηθάω, με γεμίζει αφάνταστα αυτό. Δεν μπορώ να πω πως μου “γεννήθηκε” αυτή η ανάγκη της προσφοράς, γιατί είναι κάτι που το είχα από πάντα. Το γεγονός ότι όταν προσφέρεις κάτι (όχι απαραίτητα υλικό) και λαμβάνεις χαμόγελα και αγάπη δε χρειάζεσαι τίποτε άλλο. Και Εύχομαι να με έχει ο θεός καλά και να συνεχίζω να προσφέρω σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Δίνεις ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα στα παιδάκια σου! Τι σου λένε βλέποντας σε τόσο ενεργή στην προσφορά;

Τα παιδιά μου φυσικά χαίρονται πολύ, τόσο ο Σταθάκος όσο και ο μικρός Γιαννάκης που εάν και μόλις 5 χρόνων χαίρεται γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που τον έχω πάρει μαζί μου στο Ειδικό Σχολείο Καμαρίων και έχει νιώσει και ο ίδιος την αγάπη από κοντά, την ανιδιοτελή αγάπη.

Εκτός από τη μαγειρική όμως, δραστηριοποιείσαι και σε πολλούς άλλους τομείς! Είσαι ραδιοφωνική παραγωγός, συνεργάτιδα γραφείου ΑμεΑ δήμου Χαλκιδέων και φυσικά καθηγήτρια γαλλικών! Μπορώ να φανταστώ πως όλα αυτά έχουν κοινό παρονομαστή, όμως θέλω να μάθουμε όλοι τι αισθάνεσαι για καθένα απ' αυτά.

Η αλήθεια είναι ότι δραστηριοποιούμαι σε αρκετά πράγματα , που όμως με ένα μαγικό- θα έλεγα- τρόπο, ενώνονται όλα μεταξύ τους. Σε ότι κάνω υπάρχουν πάντα τα παιδιά και η μαγειρική και το κάθε ένα έχει ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου.
Ας ξεκινήσουμε όμως από το πρώτο μου επάγγελμα, Καθηγήτρια Γαλλικών, που αγαπώ πολύ, γιατί είμαι μαζί με τα παιδιά και μια μεγάλη αγάπη, που οι περισσότεροι γνωρίζουν,  είναι η Γαλλία. Φυσικά η μαγειρική, το μεγαλύτερο κεφάλαιο στη ζωή μου, είναι για εμένα το Α και το Ω. Όπως προ είπα, έχω γεννηθεί για να μαγειρεύω και ο διαγωνισμός master chef, με την αποδοχή του κόσμου και παράλληλα τη μεγάλη τους αγάπη, με έβαλε στα σπίτια τους μέσω της τηλεόρασης και των social media.
Παράλληλα με τη τηλεόραση ως τηλεοπτική Chef ήρθε στη ζωή μου και το ράδιο, που ως Ραδιοφωνική παραγωγός έχω τη δίκη μου εκπομπή “Διατροφή και Υγεία” στο Ράδιο Ιστιαία 100.4, όπου είναι ίσως η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή, που μιλά αποκλειστικά για τη μαγειρική, τα οφέλη της μαγειρικής στη ζωή μας, καθώς έχω και τη χαρά να φιλοξενώ και εκλεκτούς καλεσμένους του χώρου και όχι μόνο.
Η συνέχεια ήταν θα έλεγα μονόδρομος. Η αποδοχή του κόσμου αυτή, με έκανε να γράψω και το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής ”Όλοι μπορούν να μαγειρέψουν” και είναι αφιερωμένο στο Ειδικό Σχολείο Καμαρίων, στο οποίο θα διατεθεί και μέρος των εσόδων, ώστε να κάνουμε το όμορφο σχολείο μας ακόμα πιο όμορφο. Ένα σχολείο που αγαπώ πάρα πολύ αφού εδώ και 2 χρόνια, αφιλοκερδώς πηγαίνω και μαγειρεύουμε μαζί με τα παιδιά. Στόχος μου είναι να μπορέσουν μέσα από τη μαγειρική να μάθουν γεύσεις, να μπορούν να ετοιμάζουν το φαγητό μόνοι τους, να βοηθούν, να εξελίσσονται.
Έτσι, από το Ειδικό Σχολείο Καμαρίων , ήρθα σε επαφή με το Γραφείο ΑμεΑ του Δήμου Χαλκιδέων (το πρώτο Γραφείο ΑμεΑ ) και σε συνεργασία μαζί τους, κάνουμε διάφορες δράσεις, όπως για παράδειγμα, κάθε εβδομάδα μαγειρεύουμε και σε ένα διαφορετικό Ειδικό Σχολείο, χαρίζοντας γέλιο και αγάπη στα παιδιά. Έτσι ως συνεργάτιδα πλέον του γραφείου ΑμεΑ συνεχίζουμε να προσφέρουμε όσο περισσότερο μπορούμε, πάντα με γνώμονα την εξέλιξη των παιδιών. Όλα αυτά βέβαια δε θα μπορούσα να τα υλοποιήσω και να ακολουθήσω το όνειρο μου εάν δεν είχα τη βοήθεια από την οικογένεια μου. Οι γονείς μου θα έλεγα ότι είναι “το στήριγμα μου” είναι πάντα δίπλα σε εμένα αλλά το πιο σημαντικό δίπλα στα παιδιά μου (τα δυο φορές παιδιά τους…όπως οι ίδιοι λένε).

Ποια τα σχέδια σου για το μέλλον;

Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι αρκετά, όση και η λαχτάρα μου να τα υλοποιήσω.
Γράφω ήδη το δεύτερο μου βιβλίο, το οποίο μπορώ με χαρά να σας πω ότι θα είναι το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα για παιδιά ΑμεΑ και Θα εκδοθεί έως το τέλος του χρόνου σε συνεργασία με το Γραφείο ΑμεΑ του δήμου Χαλκιδέων.
Επίσης το τρίτο βιβλίο μου, θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό, αφού θέλω να δείξω στο κόσμο ότι η σωστή διατροφή μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, γιατί πραγματικά είμαστε αυτό που τρώμε.
Το πιο σημαντικό ίσως είναι, ότι ετοιμάζω κάτι εδώ και 2 χρόνια και ευελπιστώ να το ολοκληρώσω έως το τέλος του χρόνου, όπου στόχος μου είναι να παρακινήσει όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται για να ενωθούμε όλοι μαζί ώστε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή ατόμων με αναπηρία. Να δούμε ΟΛΟΙ μαζί το κόσμο αλλιώς.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να αφήσεις μέσω της συνέντευξης αυτής;

Κλείνοντας θα ήθελα να πω, ίσως καλύτερα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους, ότι ανεξάρτητα από το πόσο λίγο ή πολύ, μπορούμε να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, έχουμε τη δύναμη να αγγίξουμε τη ψυχή του και να τη κάνουμε πιο φωτεινή!
Και να θυμάστε, δε φωτίζεται μόνο η δική τους ψυχή αλλά και η δική μας.
Ακόμα και αν πιστεύετε ότι η βοήθεια που μπορείτε να δώσετε είναι αμελητέα, στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι.

Ευχαριστώ πολύ Ελισάβετ για την τόσο όμορφη αυτή συνέντευξη αλλά και για τη σημαντική συμβολή σου σε κάθε δράση που αφορά τα παιδιά!