Μια παραλία για όλους

Μια παραλία για όλους

Φέτος, επιλέξαμε με την οικογένειά μου, να παραθερίσουμε στο Δρέπανο Αργολίδας. Είναι προορισμός για μεγάλους και μικρούς κι έτσι θεωρήσαμε ότι κι ο μικρός μας σίφουνας θα μπορούσε να εκτονώσει την περίσσια κι ανεξάντλητη ενέργειά του σε ένα μέρος σαν εκείνο.

Κανείς μας όμως δε μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε σε εμπειρία ζωής. Κάποια από τις πρώτες μέρες, αποφασίσαμε να κάνουμε μπάνιο στην παραλία της πλάκας Δρεπάνου. Εκεί, μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Υπήρχαν δομές για όλους. Θαλάσσια σπορ για μεγάλους και μικρούς , αλλά και ολόκληρη δομή για άτομα ΑΜΕΑ. Είχε διάδρομος από την αρχή της παραλίας που την έκανε προσβάσιμη στα άτομα αυτά, ντους με ζεστό νερό, ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους για να αλλάζουν. Η Χριστίνα, η κοπέλα που εργαζόταν εκεί, έρωτας του γιού μου,  μας έφερε σε επαφή με τον κύριο Ρουμελιώτη Δημήτρη, υπεύθυνο της δομής αυτής, έναν άνθρωπο ευαισθητοποιημένο, με αγάπη για αυτό που κάνει, αφού βρισκόταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στην παραλία , παρέχοντας τη βοήθειά του σε όσους τον χρειάζονταν. Όταν τον ρώτησα αν το ενδιαφέρει να μας δώσει μια συνέντευξη, δέχθηκε μόνον όταν βεβαιώθηκε για το λόγο που το ζητήσαμε και βλέποντας τη στήλη μας, θέλησε να μας μιλήσει.

Κύριε Ρουμελιώτη, ως υπεύθυνος της δομής, ποια είναι τα ευεργετικά χαρακτηριστικά της δομής αυτής για τα άτομα ΑΜΕΑ;

Νοιώθουν άνετα, οικεία, μία ζεστή αγκαλιά, μέλη ισότιμα στην κοινωνία.

Ποιες δυσκολίες παρατηρείτε ότι αντιμετωπίζει ένα άτομο ΑΜΕΑ στις διακοπές του;

Η αλήθεια είναι ότι δε μπορούν να κάνουν τουρισμό σε πολλά μέρη. Η ευσυνειδησία όμως του δημάρχου μας κυρίου Δημήτρη Κώστουρο, οδήγησε στην πρόσβασή τους σε πολλά από τα σημεία, ώστε να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Σε ποιο στάδιο κοινωνικοποίησης θεωρείτε ότι βρίσκεται η κοινωνία μας; Είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους;

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο, τουλάχιστον στο δήμο μας. Όλοι βοηθούν για τις ανάγκες τους αλλά και για την ένταξή τους.

Πώς αισθάνεστε που γίνεστε κοινωνός της προσπάθειας αυτής;

Μέσα μου υπάρχει μία πικρία, γιατί δεν είναι παντού αυτονόητη αυτή η ισότιμη αντιμετώπιση. Επικρατεί η δύναμη , το πείσμα να τα καταφέρουμε αλλά και μια υπερηφάνεια που βάζω κι εγώ το λιθαράκι μου στην προσπάθεια αυτή.

Ποιες παροχές μπορούν να απολαύσουν τα άτομα αυτά στη δομή σας;

Ίσκιος ειδικά για τα αμαξίδια, θερμαινόμενο ντους , τουαλέτες και το πιο σημαντικό αμαξίδια που οδηγούν κατευθείαν στη θάλασσα. Αυτό δίνει μια αίσθηση ανεξαρτησίας , την οποία έχουν ανάγκη, μιας κι εμείς το θεωρούμε δεδομένο, ενώ για εκείνους αποτελεί ζητούμενο.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε προσωπικά;

Να αγαπάμε το συνάνθρωπο και να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να μη διακρίνουμε πια τη διαφορετικότητα.

Με αυτά τα λόγια έκλεισε η συνομιλία μας και ομολογώ ότι με εξέφρασαν όσα είπε. Δεν έμεινε όμως εκεί. Με έφερε σε επαφή με τον ίδιο το δήμαρχο, κύριο Κώστουρο, ο οποίος τοποθετήθηκε και ο ίδιος πάνω στην προσπάθεια αυτή. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι προσπαθεί χρόνια να αλλάξει την προσβασιμότητα το δήμο τους. Πριν από κάθε έργο, πηγαίνει ο ίδιος με αμαξίδιο στα σημεία ώστε να δεί τις δυσκολίες και να τις ρυθμίσει ανάλογα με τις ανάγκες. Εξέφρασε το παράπονο του , ότι ενώ παλεύει χρόνια να γίνουν προσβάσιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι η ακόμα και οι πλατείες στο κέντρο του Ναυπλίου, το ιστορικό κέντρο στο οποίο ακόμα υπάρχει δυσκολία αδειοδότησης, δεν έχει εισακουστεί, αφού έχει να κάνει με την αυτάρκεια και την αυτονομία των συνανθρώπων μας. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον Κύριο Ρουμελιώτη και τον Κύριο Κώστουρο, που προθυμοποιήθηκαν να μας μιλήσουν και να τους συγχαρώ για τη δράση τους αυτή, η οποία εύχομαι να γίνει παράδειγμα για όλους!

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους…