Κατερίνα Θέου - Ο αυτισμός για εμένα είναι ο δρόμος μου, οι δράσεις μου, η ζωή μου

Κατερίνα Θέου - Ο αυτισμός για εμένα είναι ο δρόμος μου, οι δράσεις μου, η ζωή μου

Μια γυναίκα με τα όλα της, δυναμική με αέρα επιτυχίας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσω μια φανταστική προσωπικότητα!
Κατερίνα μου σ΄ ευχαριστώ!

Σε αποκαλούν την σκληρή του Αυτισμού γιατί;

Καλησπέρα Γεωργία και σ΄ευχαριστώ θερμά για το βήμα λόγου…ναι ισχύει και λέω να το πάρω σαν κομπλιμέντο.
Νομίζω ότι σχετίζεται με την οπτική μου και τον τρόπο που λειτουργώ. Επιλέγω το ρεαλιστικό δρόμο με αισιόδοξη οπτική κι αποφεύγω τα άκρα. 
Ενδεχομένως να είχαν επηρεαστεί κι από το let s Go Skydiving For Αutism που ήταν τολμηρό 

Πως προέκυψε το Skydive for Autism…κι όχι ένα περπάτημα για τον αυτισμό;

Bασικά, αγαπώ πολύ τα extreme sports κάνω σκι στο βουνό, ιστιοπλοΐα και windsurf όποτε ήταν αναμενόμενο …κι από την άλλη πλευρά μέσω του Skydive στείλαμε ηχηρά μηνύματα. 
Μεταξύ αυτών ότι οι γονείς είμαστε και θα είμαστε δυνατοί σωματικά και ψυχικά για τα παιδιά μας κι ότι όπου υπάρχουν παιδιά παραγκωνισμένα ή παιδιά τα οποία είναι μόνα τους στα σχολεία χωρίς την κατάλληλη παράλληλη στήριξη είναι σαν να τα πετάς από ένα αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο.

Είχε κάνει Skydive και η 17χρονη Λήδα σωστά;

Σωστά η Λήδα ξεπέρασε τον εαυτό της κι έκανε άλμα από τα 14.000 πόδια αποδεικνύοντας ότι δεν βάζουμε ποτέ ταβάνι σε κανένα παιδί.

Ο αυτισμός τι είναι για εσένα?

Ο δρόμος μου, οι δράσεις μου, η ζωή μου…Η διάγνωση της κόρης μου ήταν η αφόρμηση επανατοποθέτησης μου πρωτίστως σ εμένα, και λόγος απόκτησης ψυχικής πανοπλίας, ψυχικής ανθεκτικότητας

Έκανες το βίωμα επιστήμη?

Διάβαζα ακατάπαυστα για τον αυτισμό, συνέχισα με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και με επιμόρφωση στη Νευροψυχολογία.
Η γνώση είναι δύναμη αναμφισβήτητα οχυρώθηκα ψυχοπνευματικά κι ακολούθησα τη ροή της ζωής μου.

Θα ήθελα να θίξουμε ένα θεματάκι που θεωρώ είναι πολύ ουσιαστικό. Πολλές φορές η διάγνωση περιλαμβάνει και φράσεις και quote: πιθανότατα δε θα μιλήσει ή δε θα περπατήσει ποτέ και quote. Έχεις αποδείξει το αντίθετο μέσα από προσώπου εμπειρία. Τι θα συμβούλευες τους γονείς;

Ταβάνι δεν βάζουμε ποτέ για κανένα παιδί. Ο τρόπος που μιλώ στον εκάστοτε γονιό δεν μπορεί να είναι κακοποιητικός ή δίχως ενσυναίσθηση, πως λες σε μια μάνα ότι το παιδί σου δεν θα μιλήσει ποτέ, δεν θα γράψει ποτέ, με ποιο δικαίωμα κουνάς το δάχτυλο κι αλήθεια αναρωτιέμαι έχουν μαντικές ικανότητες ή κληρονομικό χάρισμα; 
Έχω δει παιδιά ν΄ ανθίζουν και δεν θα αναφερθώ στο βιωματικό ξανά αλλά στον φανταστικό μου Μάκη, το γιο της Αγγελικής και του Χάρη. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω με το παιδί και την οικογένεια, είδα δυο πρόθυμους γονείς κι ένα υπέροχο πλάσμα. Άφησα την πόρτα μου ανοιχτή στην εκάστοτε συνεδρία, είχα τους γονείς μαζί μου σε όλα και πλέον καμαρώνω για τους γονείς του Μάκη και για τον ίδιο που ανθίζουν και δουλεύουν συστηματικά και με χαρά. Τους γονείς τους θες μαζί σου, δίπλα σου χτίζεις γέφυρες κι όχι τείχη.

Είναι σύνηθες, πολλές μαμάδες μετά από τη διάγνωση να μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους. Πως επηρεάζει ένα διαζύγιο τη ζωή της ίδιας αλλά και των παιδιών της, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μαμά αυτιστικού παιδιού;

Ένα διαζύγιο δεν είναι εύκολη υπόθεση σε καμία περίπτωση κι ειδικά για μια οικογένεια με αυτιστικό παιδί. Μετά από το διαζύγιο αρχίζεις ξανά από την αρχή σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς οι περισσότερες οικογένειες με αυτιστικό παιδί είναι μονογονεϊκές. Ζητούμενο είναι οι γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά τους είτε είναι διαζευγμένοι είτε όχι. Ευτυχισμένη μαμά=ευτυχισμένα παιδιά, ευτυχισμένος μπαμπάς=ευτυχισμένα παιδιά.
Κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή και όταν πέφτει μια αυλαία ανοίγει μία άλλη

Τον προηγούμενο μήνα ήσουν Κεντρική Ομιλήτρια στο 1ο Διαθεματικό Συνέδριο στην Ειδική Αγωγή. Επίσης μίλησες και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ειδικής Αγωγής στο ΕΚΠΑ αλλά και στο Δήμο Βάρης. Πως ήταν αυτές οι εμπειρίες;

Χαίρομαι όταν βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να καταθέσω επιστημονική γνώση και βιωματική οπτική. Κάποιοι προβληματίζονται, κάποιοι κινητοποιούνται κι άλλοι ενημερώνονται
Δυνατή στιγμή από την ομιλία στο 1ο Πανελλήνιο Διαθεματικό Συνέδριο Ειδικής Αγωγής ήταν όταν ενώ μιλούσα, το βλέμμα μου διασταυρωνόταν με μαμάδες που είχαν έρθει για να με ακούσουν και ήξερα από το βλέμμα τους ότι είχαν πρόσφατα πάρει τη διάγνωση του παιδιού τους που έλεγε αυτισμός.
Από την ομιλία στο ΕΚΠΑ  και στη Βάρη η στιγμή που διάβασα το γράμμα της κόρης μου, επειδή μου το είχε ζητήσει η ίδια και μιλούσε για τη διάγνωση της.

Να ξέρεις ότι διαβάζω πάντα τα άρθρα σου στο facebook.

Σ ευχαριστώ, δεν το κάνω για να με λυπηθούν ή για να με αποκαλέσουν ηρωίδα. Όταν ξεκίνησα να γράφω το έκανα για ακτιβισμό, για να με ακούσουν, γιατί ήταν πρωτίστως για εμένα λυτρωτικό. Είναι η αλήθεια μου, οι λέξεις μου, οι μάχες μου, οι διαδρομές μου. 
Πολέμησα για το αυτονόητο, αγωνίστηκα για την ένταξη του παιδιού μου, για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του, πάλεψα για το αυτονόητο. Δεν είμαι όμως κάτι κατώτερο ή ανώτερο από κάποιον άλλο. Πλέον είμαι χαμηλωμένη, δεν θεωρώ ότι είναι μάχη ή αγώνας, είναι η διαδρομή μου.
Η μεγαλύτερη μάχη που έδωσα ήταν με τον ίδιο μου τον εαυτό και τα κατάφερα. Είμαι εντάξει, είμαστε εντάξει κι είμαι χαρούμενη κι εγώ και τα παιδιά μου.
Ο κύκλος μου πλέον είναι μικρός αλλά όζει αλήθεια, αγάπη, χαρά κι ανιδιοτέλεια

Πλέον είσαι Ψυχολόγος στο Ίδρυμα για το Παιδί η Παμμακαριστός και θεωρώ ότι είναι πολύ τυχεροί που σε έχουν!

Το Ίδρυμα λειτουργεί από το 1953 στη Νέα Μάκρη Αττικής και προσφέρει ειδική εκπαίδευση, κατάρτιση σε άτομα διαφόρων ηλικιών με αυτισμό, νοητική βλάβη και κοινωνικά ελλείμματα. Κύριος σκοπός του Ιδρύματος, είναι η υποστήριξη και βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης και του επιπέδου λειτουργικότητας, καθώς και η μέγιστη δυνατή αυτονόμηση και κοινωνική και επαγγελματική ένταξη  των παιδιών μας, μέσω της εξειδικευμένης εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Στα μάτια των παιδιών βλέπω τα μάτια της κόρης μου και χαίρομαι να τα βλέπω να ανθίζουν και να είναι χαρούμενα. Όπως λέει και η κόρη μου, να είμαι η εμψυχώτρια τους.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου σε επίπεδο δημοσιογραφικό και δράσεων;

Όσον αφορά τη δημοσιογραφία δεν θα χωρίσουμε ποτέ, δεν γίνεται είναι κομμάτι μου. Συζητάω κάποια πράγματα, αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει.
Όσον αφορά τις δράσεις, από την επόμενη χρονιά ξανά.

Τι θες να κρατήσουν από εσένα τα παιδιά σου;

Ότι η μαμά τους δεν τα παρατάει ποτέ και ανάμεσα στο φόβο και στο όνειρο επιλέγουμε το όνειρο! 

Θέου Κατερίνα

Ψυχολόγος & Ειδική Παιδαγωγός στο Ίδρυμα για το Παιδί η Παμμακάριστος
Δημοσιογράφος 
Let s Go Skydiving For Autism
Μητέρα της Σοφιάνας και του Δημήτρη