Η περιπέτεια μόλις ξεκινά

Η περιπέτεια μόλις ξεκινά

    Η μεγάλη επιστροφή είναι γεγονός! Η μέρα που μικροί και μεγάλοι περιμένουν με ανυπομονησία, αγωνία, άγχος και χαρά έφτασε! Οι πόρτες του σχολείου ανοίγουν διάπλατα και τα παιδικά προσωπάκια ξεχύνονται με ανάμεικτα συναισθήματα και ποικίλες σκέψεις. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς που αναρωτιούνται «πώς θα είναι η πρώτη μέρα στο σχολείo;», «θα βρει γρήγορα φίλους;», «θα προσαρμοστεί γρήγορα;», «θα του αρέσει;». Αν και οι γονείς προετοιμάζουν τα παιδιά τους  για το σημαντικό αυτό βήμα ώστε η περιπέτεια που ξεκινά να είναι διασκεδαστική γι΄αυτά και να βιώσουν ευχάριστα την εμπειρία, ωστόσο μια δύσκολη χρονιά ξεκινά, ιδιαίτερα για τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σε επιστημονικό, βοηθητικό, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό δυσχεραίνουν την ομαλή ένταξη των παιδιών. Τα προβλήματα είναι δυσεπίλυτα, όμως η ανάγκη των παιδιών για γνώση και η λαχτάρα τους για εξερεύνηση αποτελεί κίνητρο τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς που για άλλη μια χρονιά θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

   Για όλα τα παιδιά, η κάθε αλλαγή στη ζωή τους είναι μια νέα δοκιμασία. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το παιδί μεταβαίνει σε ένα πρωτόγνωρο και άγνωστο περιβάλλον, αποχωρίζεται την ολοκληρωτική παρουσία και φροντίδα των γονέων του και καλείται να γίνει αυτόνομο και ανεξάρτητο. Τα νέα δεδομένα, ορισμένες φορές εντείνουν τη συναισθηματική κατάσταση των παιδιών, ιδιαίτερα της Ειδικής Αγωγής, καθώς έχουν ανάγκη από σταθερότητα και ασφάλεια. Η περίοδος της προσαρμογής διαφέρει για κάθε παιδί, γι΄αυτό και οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις τυχόν δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει εκείνο το χρονικό διάστημα ένα παιδί στον ύπνο του, στη συμπεριφορά του, ακόμα και στις διατροφικές του συνήθειες. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που μπορεί να βιώνει ένα παιδί στο σχολικό περιβάλλον, αυτό δε σημαίνει ότι δεν του αρέσει η καινούργια αυτή εμπειρία. Ας παραχωρήσουμε, λοιπόν, περισσότερο χρόνο στα παιδιά μας και θα υποχωρήσουν σταδιακά οι αντιδράσεις τους, καθώς θα βιώνουν ένα ευχάριστο και προβλέψιμο πρόγραμμα που θα τους παρέχει ασφάλεια και σιγουριά που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.

   Όπως κάθε παιδί έτσι και κάθε γονέας βιώνει διαφορετικά την έναρξη της σχολικής ζωής του παιδιού του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο είναι να εισπράττει από τους γονείς του την απαιτούμενη σιγουριά, ασφάλεια και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Γι΄αυτό το λόγο, οι γονείς πρέπει να δουλέψουν τους δικούς τους φόβους και το άγχος αποχωρισμού από το παιδί τους, καλλιεργώντας συνεχώς τη σιγουριά και την αισιοδοξία για το καινούργιο του βήμα. Η σχέση εμπιστοσύνης που ζητάμε να έχει χτίσει συνήθως το παιδί με τη δασκάλα του δεν είναι εφικτή σε περίπτωση που εμείς ως γονείς δεν έχουμε φροντίσει πρώτοι γι΄αυτό. Οι πληροφορίες που παρέχουν οι γονείς στους εκπαιδευτικούς για τη συμπεριφορά, τις αντιδράσεις, τις δυσκολίες και τα συναισθήματα του παιδιού, βοηθούν τους παιδαγωγούς να πλησιάσουν το κάθε παιδί με τον πιο χρήσιμο τρόπο και να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά μαζί τους.

  Παρακάτω δίνονται χρήσιμα tips για την πρώτη μέρα στο σχολείο:

  • Καλή προετοιμασία για μείωση άγχους και αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών( περιγραφή του χώρου και των προσώπων)
  • Επίσκεψη παιδιού στο σχολικό περιβάλλον πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς-γνωριμία με τη δασκάλα και συζήτηση για φοβίες και ενδιαφέροντα του παιδιού
  • Προετοιμασία της σχολικής τσάντας μαζί
  • Επιλογή της ενδυμασίας από το ίδιο το παιδί ώστε να νιώθει άνετα και να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
  • Καλός και ποιοτικός ύπνος διότι το παιδί θα είναι ξεκούραστο και ευδιάθετο
  • Η συνοδεία του γονέα χωρίς να χρειάζεται να φύγει βιαστικά θα καθησυχάσει το παιδί και θα μειώσει το άγχος του
  • Οι γονείς να μοιράζονται τις ευχάριστες αναμνήσεις τους από το σχολείο και να αποφεύγουν τις δυσάρεστες εμπειρίες τους.

 Η ετοιμότητα των γονέων είναι καθοριστική στην ομαλή ένταξη του παιδιού. Με τη στάση σας, το βοηθάτε να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτή την καινούργια του καθημερινότητα ώστε να ανακαλύψει τον κόσμο και να βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα.

 ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ!!!