Η κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ απαιτεί τη συνεργασία όλων μας

Η κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ απαιτεί τη συνεργασία όλων μας

    Είναι εξαιρετικά σκληρό για ένα άτομο με αναπηρίες να νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά, να αποκόπτεται βίαια από τις μικρές χαρές της καθημερινότητας και από την κοινωνική ζωή. Η σκληρή πραγματικότητα βιώνεται αντίστοιχα και από τους γονείς-φροντιστές όπου κυρίαρχος φόβος τους είναι τι θα γίνουν τα παιδιά τους όταν μεγαλώσουν και θα έχουν «φύγει» εκείνοι από τη ζωή. Αυτοί οι γονείς-πρότυπα δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, δεν έχουν δικαίωμα να πεθάνουν.

    Η κοινωνικοποίηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση της προσωπικής ταυτότητας του ατόμου, καθώς συντελεί στην αυτενέργεια ,στην αυτονομία και στην ανεξαρτησία τους. Δυστυχώς η κοινωνία μας, καθιστά ανάπηρους τους ανθρώπους , αφού δεν τους αφήνει περιθώρια για πλήρη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και τους τοποθετεί σε μια περιθωριακή θέση φτώχειας, ανεργίας και εξάρτησης. Οι συνθήκες θα ήταν πιο ευνοϊκές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αν είχαν την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη όλων μας. Είναι γεγονός ότι η δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε μας οδηγεί στο να αναζητάμε μια ευχάριστη διέξοδο και όχι τον προβληματισμό. Όμως έτσι, ξεχνάμε τη ανάγκη των άλλων και αγνοούμε ότι θα μπορούσαμε να τους χαρίσουμε το πολυτιμότερο δώρο που είναι η παρέα μας, όχι από οίκτο, αλλά από υπέρμετρη αγάπη. Είναι ανάγκη να γίνει βίωμα όλων μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς που είναι το μέλλον μας μια τέτοια ενέργεια ώστε να εξασφαλιστεί η συναισθηματική και ψυχολογική υγεία των ατόμων με ειδικές ανάγκες.  Όλοι μας έχουμε να δώσουμε κάτι, συμβάλλοντας με κάθε δυνατό τρόπο στην αυτονομία και στην ανεξαρτησία των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

   Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρατική μέριμνα είναι ανεπαρκής, διότι δεν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο και πρόβλεψη που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των συνανθρώπων μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ιδιωτική πρωτοβουλία ,όπως Σύλλογοι και Σωματεία πρωτοστατούν, δημιουργώντας όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούν, τις ιδανικές συνθήκες για την ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ. Όλοι μας, λοιπόν, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη ποιότητα ζωής για τα ΑΜΕΑ. Παρά τις δυσκολίες που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, η αξία της φιλίας είναι σημαντική, γιατί τους δίνει τη δύναμη ν ’αντιληφθούν ότι εκεί έξω τους περιμένει η ζωή.

    Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξουμε όλοι μας, να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα, να τους φερόμαστε φυσιολογικά ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει ΑΜΕΑ. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε φωτεινούς κόσμους….Ας μην το ξεχνάμε αυτό!!!

Παρακάτω δίνονται δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες:

  • Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα: συντελούν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας, στη συμμετοχή και στη συνεργασία
  • Άθληση: η φυσική σωματική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο επίτευξης της κοινωνικής ενσωμάτωσης
  • Μουσικοκινητική: δημιουργούνται ομάδες και εκτελούνται από κοινού κινήσεις, αντιλαμβανόμενοι έτσι την παρουσία του «άλλου»
  • Παιχνίδια: ενδυναμώνουν τη λεπτή κινητικότητα, το συντονισμό και τη συγκέντρωση.