Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής( ΔΕΠΥ) και Μουσική

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής( ΔΕΠΥ) και Μουσική

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο μας απασχολεί η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στα παιδιά.

Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, τα οφέλη της μουσικής γενικά, αλλά και ειδικά ,σε βρέφη και σε παιδιά με αυτισμό.

Πολλές μελέτες στο εξωτερικό , αποδεικνύουν πως η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες και θετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με διάφορες αναπτυξιακές διαφορετικότητες όπως, ΔΕΠΥ, Αυτισμός, Σύνδρομο Down , σύνδρομο Williams κ.α.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ - διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder ADHD, είναι μία από τις πιο συχνές νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας και εμφανίζεται μεταξύ 3-7 χρόνων και κυρίως σε αγόρια.

Τις περισσότερες φορές οι γονείς το διαπιστώνουν όταν τα παιδιά τους ξεκινήσουν το σχολείο και αυτό διότι το παιδί ξεκινώντας το σχολείο, έρχεται αντιμέτωπο με αυξημένες υποχρεώσεις που απαιτούν συγκέντρωση, προσοχή, οργάνωση και συμμόρφωση σε κανόνες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας είναι η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα.

Η μουσική, έχει τη δύναμη να βοηθήσει και να βελτιώσει στην συγκέντρωση των παιδιών με ΔΕΠΥ.

Για ένα παιδί με ΔΕΠΥ ή συγκέντρωση μπορεί να είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο εγκέφαλός του είναι πολύ ιδιαίτερος σε σχέση με αυτό του μέσου όρου. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν μικρότερο μπροστινό λοβό, που είναι το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη συγκέντρωση και τον αυτοέλεγχο, επίσης έχει λιγότερη φαιά ουσία και ενδεχομένως διαφοροποιείται και ως προς τους νευρώνες που ελέγχουν την προσοχή.

Ωστόσο, η λύση για έναν τόσο ιδιαίτερο εγκέφαλο μπορεί να είναι η μουσική όσο κι αν ακούγεται περίεργο. Η μουσική επηρεάζει την χημεία του εγκεφάλου με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να χρειάζεται τις συγκεκριμένες χημικές ουσίες για να συγκεντρωθεί.

Κάποια παιδιά με ΔΕΠΥ βοηθιούνται μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Μία μέθοδος όμως αποτελεσματική είναι να αφήσετε τα παιδιά να βάλουν ακουστικά την ώρα της μελέτης. Με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης που βοηθά στην μνήμη και γινόμαστε πιο παραγωγικοί.

Η μουσική εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής και εδώ έρχονται να το επιβεβαιώσουν και οι ειδικοί.

Η μουσική εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου αποδεδειγμένα, μειώνει το άγχος, βελτιώνει την συγκέντρωση του εγκεφάλου γιατί διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τις συγκέντρωση, βελτιώνει τη μνήμη και απαιτεί τον απόλυτο συγχρονισμό των δακτύλων των χεριών και τον απόλυτο έλεγχο όλου του σώματος.

Προτρέψτε λοιπόν, τα παιδιά με ΔΕΠΥ, να μάθουν ένα οποιοδήποτε μουσικό όργανο τους αρέσει και θα παρατηρήσετε τα οφέλη που τους παρέχει η μουσική.